← Tüm Duyurular

İnsan Hakları Akademisini Sivil Topluma Taşıma Projesi Sona Erdi

Coping With State Of Emergency: Bringing Human Rights Academy To Society başlıklı proje AB Türkiye Delegasyonu Demokrasi ve İnsan Hakları Avrupa Aracı tarafından desteklenmiştir. Proje yürütücüsü KAGED/İHOP (İnsan Hakları Ortak Platformu), proje ortakları İHD (İnsan Hakları Derneği) ve ODTÜ Mezunlar Derneği’dir.

Projemizin iki temel amacı vardır:

  • Akademik özgürlüğü temel alan alternatif bir kurumsal akademik ortam sağlamak
  • Olağanüstü hal döneminin yarattığı boşluğu doldurmak için insan hakları uzmanlığını sivil topluma aktarmak: sınırsız insan hakları

 

Projemizi hayata geçirmeye vesile olan iki temel gelişmeden ilki SBF İnsan Hakları Merkezi’nin Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Rektörlüğe bağlanarak fiilen kapatılması, ikincisi de İnsan Hakları Merkezi’nde ve İnsan Hakları Yüksek Lisans Programı’nda birlikte çalışan akademisyenlerin önemli bir kısmının Ocak 2016’da kamuoyuna açıklanan Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisinin imzacıları olmaları nedeniyle KHK’larla OHAL döneminde ihraç edilmeleridir. Kısaca İnsan Hakları Okulu adını verdiğimiz projemiz bu koşullarda ve “ne yapıyorsak kendimizi geliştirerek yapmaya devam edelim” motivasyonuyla şekillenmiştir.

SBF İnsan Hakları Merkezi’ni İnsan Hakları Okulu adı altında sivil topluma taşıyarak özgür ve eleştirel bir akademik alan yaratmak hedeflenmiştir. Bu sayede sadece İnsan Hakları Merkezi’nin var olan çalışma alanları ve programları korunmamış, aynı zamanda her biri sivil toplum içinde daha özerk bir atmosfer içinde geliştirilmiştir. OHAL döneminde zarar gören insan hakları çalışma alanın akademik gelişimine katkı sağlanması ve bu koşullar altında sürekli ihlal edilen akademik özgürlüklerin geliştirilmesi ve desteklenmesi de hedeflerimiz arasında yer almıştır. İnsan Hakları Okulu’nun kurmayı hedeflediği akademik ortam hiyerarşiden uzak bir şekilde tüm akademisyenlere, öğrencilere ve hak savunucularına açıktır.

Projemizin iki temel ayağı vardır.

İlki Akademik Özgürlüğün Bir İnsan Hakkı Olarak Tesisi başlığı altında Türkiye’de akademik özgürlük ihlallerinin ve insan hakları çalışmalarının bir röntgenini çekmeye yöneliktir. Bu amaçla literatür taramaları yapılmış ve iki saha araştırması yürütülmüştür. Bu araştırmaların raporları yayımlanmıştır.

2019 senesinden itibaren İnsan Hakları Okulu web sitesinde kurulan bir takip mekanizmasıyla devam eden akademik özgürlük ihlalleri de takip edilmiş ve raporlanmıştır.

Projemizin ikinci ayağını bu proje bağlamında desteklenen eğitim alanı oluşturmaktadır ve Özgür ve Eleştirel Bir Eğitim Alanı Olarak İnsan Hakları Okulu başlığını taşımaktadır. İnsan Hakları Okulu bir alternatif uzaktan eğitim modelidir. 2019 Şubat ayından itibaren her biri 6 hafta sürecek şekilde, senede 4 dönemde toplam 20 insan hakları atölyesi gönüllü katılımcılara ücretsiz olarak açılmıştır. Toplamda 6 atölyeye katılan her katılımcıya bir katılım belgesi verilmiştir.

Coping With State Of Emergency: Bringing Human Rights Academy To Society başlıklı projemiz 2021 Şubat ayında sona ermiştir.