← Seminerler

Türkiye’nin Mültecilik Politikası ve Deneyimini Anlamak

Nurgül Elçik
15.01.2021

Kaynakça 

Seminer Katılımcıları İçin Kaynakça

MÜLTECİLİK POLİTİKALARI

Kitaplar

BALİBAR, E., WALLERSTEİN L. “Sınıf Irkçılığı”, Irk, Ulus, Sınıf: Belirsiz Kimlikler, Çev. Nazlı Ökten, İstanbul, Metis, 2003.

BENHABİB, S.: Ötekilerin Hakları: Yabancılar, Yerliler, Vatandaşlar, İstanbul, İletişim Yayınları, 2014.

BİELEFELD, U.: Racism Without Racists: Color-Blind Racism And The Persistence Of Racial Inequality İn The USA, 2006.

ÇİÇEKLİ, B.: Göç Ve Sosyal Dışlanma, Eflatun Basım Dağıtım Yayıncılık, 2011.

KAYA, M.: Türkiye’deki Suriyeliler: İç İçe Geçişler Ve Karşılaşmalar, İstanbul, Hiperlink, 2017.

KURBAN, D., YEGEN, M.: Adaletin Kıyısında: ’Zorunlu’ Göç Sonrasında Devlet Ve Kürtler5233 Sayılı Tazminat Yasası’nın Bir Değerlendirmesi- Van Örneği, Tesev.

SAPANCALI, F.: Sosyal Dışlanma, Dokuz Eylül Yayınları, İzmir, 2005.

SÖZER, Ö., KESKİN, F.: Jacques Derrida İle Birlikte Pera Peras Poros, İş Bankası Kültür Yayınları, 2012.

Türk Tabipler Birliği (2014). Suriyeli sığınmacılar ve Sağlık Hizmetleri Raporu. Ankara: TTB Sağlık ve Politika Çalışma Grubu ve TTB Sağlık Kolu. 

ERDOĞAN, M.: Suriyeliler Barometresi, UNHCR, 2019.

ERDOĞAN, M.: TÜRKİYE’DEKİ SURİYELi MÜLTECiLER, Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi, 2019.

 

Makaleler

BULUT, Y., AKIN, S, KARAKAYA S. “Mülteci Sorununa Nasıl Bakıldığına İlişkin Bir İnceleme”, Uluslararası Yönetim, Ekonomi Ve Politika Kongresi Bildiriler Kitabı, C. 1, 26-27 Kasım 2016.

BERRY, J. W.: “A Psychology Of İmmigration”, Journal Of Social Issues, C. 57, N.3, 2001.

ÇABUKLU, Y.: “Avrupa’da Yükselen Irkçı Ve Yabancı Düşmanı Hareketler: Aklın Savunucularının Modern Irkçılığa Katkısı”, Virgül, No.52, Haziran 2002.

ICDUYGU, A., SİRKECİ, I., MURADOGLU, G.R: “Socio‐Economic Development And International Migration: A Turkish Study”, International Migration, C.39, No.4

İÇDUYGU, A., ERDER, S., GENÇKAYA, ÖMER F.: “Türkiye’nin Uluslararası Göç Politikaları, 1923-2023: Ulus-Devlet Oluşumundan Ulus-Ötesi Dönüşümlere”, Mirekoc Araştırma Raporları, No.1, 2014.

DÜZKAYA, H.; YAZICI, E.: “Misafirlikten Vatandaşlığa Türkiye’deki Suriyelilerin Hukuki Statüsü: Türkiye Ve Avrupa Birliği Mevzuatı Ekseninde Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme”, Hak İş Uluslararası Emek Ve Toplum Dergisi, Cilt: 6, No:16.

ELÇİN, DOĞA: “Türkiye’de Bulunan Suriyelilere Uygulanan Geçici Koruma Statüsü 2001/55 Sayılı Avrupa Konseyi Yönergesi İle Geçici Koruma Yönetmeliği Arasındaki Benzerlik Ve Farklılıklar”, TBB Dergisi.

GÜNGÖR, M.: “Bir Kimlik İnşası Olarak Ulus-Devlet Yurttaşlığı Ve Yurttaşlık Kavramının Dönüşümü”, “Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.13, No.2, 2017.

İNCE, HİLÂL O.: “Almanya’da Farklı Olmak: Entegrasyon Ve Hoşgörü Kavramına Eleştirel Bir Bakış”, Bilig, No:58, Yaz 2011.

KARA P, KORKUT R “Türkiye’de Göç, İltica Ve Mülteciler”, Türk İdare Dergisi, 2010, No: 467.

SİLVER, H.: “Social Exclusion And Social Solidarity: Three Paradigms”, İnternational Labour Review, C.. 133, No. 5-6, 1994.

SOMERSAN, S.: “Irkların Olmadığı Bir Dünyada Irkçılık”, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Ve Eğitim Çalışmaları Birimi Yayınları: İstanbul, 2004. 

SOYSAL, A., YAĞAR, F.: Suriyeli Sığınmacılar Konusunda Türkiye’nin Sağlık Hizmetleri Yönetimindeki Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Iı. Ortadoğu Konferansları: Ortadoğu’daki Çatışmalar Bağlamında Göç Sorunu Konferans Metni, 2016. 

YILDIZ, A.: “Göç Ve Entegrasyon Politikalarında Vatandaşlık”, Göç Araştırmaları Dergisi, C3, No.1, Ocak Haziran 2017, S.36-67. 

YÜCEBAŞ, MESUT: “Gaziantep Yerel Basınında Suriyeli İmgesi: Yeni Taşranın Yeni Suskunları: Suriyeliler”, Birikim Dergisi.

 

Tezler

KARACABEY, MURAT: Türkiye’nin Göç Politikası Ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 

İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2017.

 

Mevzuat

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (2013). T.C. Resmi Gazete, 28615, 4 Nisan 2013.

Geçici Koruma Yönetmeliği (2014). T.C. Resmi Gazete, 22 Ocak 2014.

 

TOPLUMSAL CİNSİYET BAĞLAMINDA MÜLTECİLİK

Kitaplar

DOĞANAY, ÜLKÜ, KENEŞ, HATİCE Ç.: Hak Temelli Bakış Açısının Yokluğu Ve Ayrımcı Söylemler Açısından Gazete Haberlerinde Mülteci Kadınlar, İstanbul, İletişim Yayınları, 2016.

ENLOE, C.: Maneuvers: The International Politics Of Militarizing Women’s Lives, Berkeley, University Of California, 2000.

KÖRÜKMEZ L, KARAKILIÇ 1i, DANIŞ D.: Mecburiyet, Müzakere, Değişim: Suriyeli Kadınların Çalışma Deneyimler ve Toplumsal Cinsiyet İlişkiler, İstanbul Gar yayınları, 2020.

BİEHL K. VE DANIŞ D.: “Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Türkiye’de Göç Araştırmaları”, 2020.

SEVLÜ, H.: Suriyeli göçmen kadınların gündelik hayat deneyimleri ve kentte var olma mücadeleleri: Gaziantep örneği, Gaziantep üniversitesi, 2017.

 

Makaleler

BARIN, H.: “Türkiye’deki Suriyeli Kadınların Toplumsal Bağlamda Yaşadıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri”, Göç Araştırmaları Dergisi, C. 1 , No. 2 , Temmuz-Aralık 2015.

BUVİNİĆ, M.: Women İn Poverty: A New Global Underclass, Washington D.C, 1998. BUZ, SEMA: “Göçte Kadınlar: Feminist Yaklaşım Çerçevesinde Bir Çalışma”, Toplum Ve Sosyal Hizmet, 18, 2.

ARDIÇ ÇOBANER., A.: Syrian Women And The Refugee Crisis: Surviving The Conflict, Building Peace, And Taking New Gender Roles, 2017.

ASAF, Y.: “Syrian Women And The Refugee Crisis: Surviving The Conflict, Building Peace, And Taking New Gender Roles” Social Science , C.6, No.3 ,September 2017.

KÜÇÜKŞEN, K.: “Suriyeli Sığınmacı Kadınlarda Sosyal Dışlanma Algısı Üzerine Nitel Bir Çalışma”, İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi , C. 6, No. 5, 2017.

LORTOĞLU, C.: “Suriyeli Mültecilerin “Misafir” Olma Haline Misafirperverlik Hukuku Ve Etiği açısından Bakış”, İnsan&İnsan, C.4, No.11, Kış 2017.

PALA, ASENA: “Yerinden Edilme Ve Yeniden Yurtlanma: Zorunlu Göç Ve Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Evin Kaybı Ve Yeniden Kuruluşu”, Moment Dergi, C.2, No.1.

TOKSÖZ, G., ÇAĞLA, Ü. : Göç Kadınlaşıyor Mu? Türkiye’ye Yönelen Düzensiz Göçe İlişkin Yazına Toplumsal Cinsiyet Ve Etnisite Temelinde Bakış., 21.Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar, İstanbul, Koç Üniversitesi Yayınları, Derleyen: Serpil Sancar, 2011.

 

Tezler

AKTAŞ, A.: Türkiye’de Yaşayan Suriyeli Kadın Mülteciler: Kilis Örneği, İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, 2016.

KESKİN, İLAYDA R.: Ötekilik Bağlamında Suriyeli Kadınlar: Yerel Ve Ulusal Basında Suriyeli Kadın Temsillerinin İncelenmesi, İstanbul Bilgi Üniversitesisosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2018.

 

ÇOCUKLUK VE MÜLTECİLİK

Kitaplar

ODMAN, T. M.: Çocuk Hakları Bağlamında Çocuk Mülteciler, Mersin ,Çağ Üniversitesi Yayınları, 2008.

ÖZSERVET, Y.Ç Göçmen Çocukların Şehre Uyumu Ve Eğitim Politikası, İstanbul, Umuttepe Yayınları, Kasım 2015.

ŞENOL, D. MAZMAN, İ.: “Erken Yaşta Evlilik: Çocuk Gelinler”, Uluslararası Katılımlı Çocuk İhtiyaçları Sempozyumu Bildiri Kitabı, Ankara, Mutlu Çocuklar Derneği Yayınları, 2012.

KAYAOGLU A. KANUN, O.: Türkiye’de Çocuk İşçiliğinin Sebepleri ve Sektörel Dağılımı, 2019.

Askıya Alınmış Çocukluk, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Mart 2010.

SEVER, Ş.: Mülteci Ve Sığınmacı Çocuklara Yönelik Sosyal Politikalar: Türkiye, Almanya Ve İtalya Karşılaştırması, İstanbul Üniversitesi, 2020.

 

Makaleler

KARATAŞ, K., BALOĞLU, M.: Kültürleşme Stresi Kıskacındaki Suriyeli Öğrenciler, Turkish Studies Educational Sciences C. 13, N.27, Aralık 2018.

ÜNLÜ, Ö.: “Göçmen Kadınlar Ve Devletsiz Neslin Çocukları: Hak Mahrumiyetinden Yoksulluğa”, Kadem Kadın Ve Demokrasi Derneği, Haziran 2016, C.2, No.1.

Eğitim Reformu Girişimi’nin tüm raporları Çocuk Mültecilere İlişkin Türkiye’deki Yasal Çerçeve, UNHCR, https://www.unhcr.org/tr/cocukmultecilere-iliskin-turkiyedeki-yasal-cerceve (çevirimiçi)

Göçmenlerin aynasında Türkiye, Editoryal – Fırat Genç, Saha Dergisi, Şubat 2016.

 

MÜLTECİLİK VE EMEK

Kitaplar

Şensoy, T. (2016). Sığınmacıların İş Piyasasına Erişimleri. Ankara: Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM).

DAVİD F, BRYANT K.: “To Human Traffıckıng, Modern Slavery And Forced Labour” Geneva, International Organization for Migration, 2019.

FADHLY N. “Turkey’s Syrıan Refugee Polıcy And Its Impacts On Turkısh Economy And Securıty (2011 –2015)”, Istanbul Kultur Unıversıty, 2019.

KUNZENDORF, L.: From Refugees To Employees: A Comparıson Of The Labour Market Integration Of Syrian Refugees In Turkey And German, İstanbul Bilgi University, 2019.

KARAKILIÇ İ. KÖRÜKMEZ, SOYKAN C.: Resilience, Work and Gender in the (Turkish) Migratory Context, GAR, March, 2019.

GÜRBÜZ Ş.: Refugee Women’s Employment In Turkey’s Humanitarian Response To The Syria Crisis, Boğaziçi University 2019.

SUNATA, U.: Research On Access By Syrıan Youth Under Temporary Protection To Lıvelihood Opportunities, Bilgi University, 2019.

Suriyeli Mülteci Hayatlar Monitörü: Araştırma Değerlendirmesi”, Suriyeli Mülteci Hayatlar Monitörü, İstanbul: İnsani Gelişme Vakfı ve Ipsos, 1-14.

DEDEOĞLU S., KARABIYIK E. ÇETİNKAYA Ö.: Bereketli Topraklar Zehir Gibi Yaşamlar, Suriyeli Göçmen Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri Adana Ovası Mevcut Durum Araştırma Raporu, Kalkınma Atölyesi, 2016.

 

Makaleler

GENÇ, FIRAT: “Göçmen Mücadelesinin Güncelliği Üzerine”, Yeni Yol, 43.

LORTOĞLU, K., ASLAN, M.: “”En Fazla Suriyeli Göçmen Alan Beş Kentin Emek Piyasalarında Değişimi: 2011- 2014”, Çalışma Ve Toplum, C.:49, No.: 2.

ŞENER, ÜLKER: “Kadın Yoksulluğu”, Mülkiye Dergisi, 2012, C.36, No. 4.

TİLEV, FİGEN: “Esnek Çalışma Ve Kadın İstihdamı “, Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler  Dergisi, C.2, No 2.

DÜZKAYA, H.: “Türkiye’deki Suriyeli Sığınmacıların İstihdamına Genel Bir Bakış: Sorunlar Ve Çözüm Önerileri”, Gaziantep, Kamu’da Sosyal Politika, 2018.

RITTERSBERGER H-TILIÇ, BAL S.: “Türkiye Emek Piyasasında Mülteciler/ Göçmenler: Görünmeyen Emek Ve Görünen Politika Üzerine Bir Değerlendirme”, Nüfusbilim Dergisi / Turkish Journal Of Population Studies 2019 41: 26-51.

DOĞRU Y, Şirinler İ: “Türkiye Ekonomisi’nin Büyüme Dinamikleri Üzerine Bir Değerlendirme”, Yönetim Bilimleri Dergisi (3: 2) 2005 Journal Of Administrative Sciences.

ÜNLÜTÜRK ULUTAŞ, Ç.: Syrıan Mıgrants In Turkısh Labour Market: https://doi.org/10.15637/jlecon.182 (Çevirimiçi)

O’CONNELL DAVİDSON O.: “Troubling Freedom: Migration, Debt, And Modern Slavery”, Mıgratıon Studıes Volume 1 Number 2 2013 176–195.

SUNATA U. , YILDIZ E. , ARAÇ E.: “İstanbul’a Mülteci Rotaları ve Emek Piyasasına Katılım Dinamikleri: Suriyeli-olmayanlar ile Karşılaştırmalı Suriyeliler Örneği”, Middle East Journel of Refugee Studies, 2018, 3-2.

 

Tezler 

ÖZKARSLI, F. (2014). Suriye’den Türkiye’ye Göç ve Suriyelilerin Enformel İstihdamı (Mardin Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mardin.

UTKU, A., ERKAN, M.: Çocuk Hakları Bağlamında Suriyeli Mülteci Çocukların Haberlerde Temsili, 2015.

 

MÜLTECİLİK VE MEDYA ÇALIŞMALARI

Kitaplar

EFE, İBRAHİM: Türk Basınında Suriyeli Sığınmacılar, SETA, 2015.

 

Makaleler

ALANKUŞ, S.: “Başka Bir Habercilik İhtiyacı Ve Hak Odaklı Habercilik”, Medya Ve Nefret Söylemi: Kavramlar, Mecralar, Tartışmalar, İstanbul, Hrant Dink Vakfı Yayınları, S:219-50.

DOĞANAY, Ü., KENEŞ H.: “Yazılı Basında Suriyeli ‘Mülteciler’: Ayrımcı Söylemlerin Rasyonel Ve Duygusal Gerekçelerinin İnşası”, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, C. 69, No. 2, 2014.

KOLUKIRIK, SUAT: “Mülteci Ve Sığınmacı Olgusunun Medyadaki Görünümü: Medya Politiği Üzerine Bir Değerlendirme”, Gaziantep University Journal Of Social Sciences, , C. 8, No. 1, 2009.

VİDEOLAR

1. Sınırdaki sığınmacılara ne olacak? Av. Ayşegül Yalçın Eriş ve Doç.Dr. Didem Danış ile söyleşi
2. Göç Söyleşileri – Dünya Göç Tarihi – SGDD Göç Akademisi:
3. Geçici Koruma Yönetmeliği’nin Yıl Dönümünde Türkiye’de Mülteci Olmak (Açılış & 1. Oturum):
4. Begüm Başdaş ile Yollarda: AB Göç Paktı ve Türkiye’nin masadaki yeri :
5. Göç Ve Mültecilik: Küresel Salgının Deştiği Küresel Yara – İrep Çakır’ın Konuğu Prof. Dr. Neşe Özgen:
6. Yaratıcı yöntemlerle yeni bir söylem (2): Göçmenliği sahnelemek:
7. Korona Günlerinde Mülteciler – Oyun yazarlığından kuaförlüğe bir göç hikayesi…:
8. Meraklısına Bilim: Göç ve Mülteciler Konuk: Prof. Dr. Ayhan Kaya:
9. Suriyelilere şiddet artıyor mu? | Ercüment Akdeniz & Beril Eski | Bölüm #18: